M.B.V. De Skipper

Modelbouwvereniging De Skipper is in 1981 opgericht en telt momenteel 15 leden. De leden houden zich bezig met het bouwen van sleepboten en alles wat met vervoer over water te maken heeft. De boten en andere modellen zoals mobiele kranen, een baggermolen, een zandzuiger en een boortoren worden radiografisch bestuurd. 

De vereniging beschikt ook over een eigen bassin, die aangepast kan worden aan de ruimte waarin gevaren moet worden. Dit bassin is geschikt voor zowel binnen als buiten evenementen. Onder aan deze pagina is meer informatie over ons bassin te vinden. Eventueel kan ook in open water gevaren worden als het weer het toelaat. Onze leden vergaderen ongeveer 6 keer per jaar in Leeuwarden. Ook heeft men dan de gelegenheid om bepaalde vragen en/of problemen met de groep te bespreken.

Als de vereniging een uitnodiging krijgt om op een evenement een vaarshow te geven, zal dit altijd rond een bepaald thema gebeuren. Eén van de leden is in het bezit van een baggermolen en zandzuiger. De baggermolen wordt door sleepboten naar een locatie gesleept en wordt dan in gereedheid gebracht om te gaan baggeren. Vervolgens komen de baggerbakken langszij die natuurlijk gevuld moeten worden en dan naar de zandzuiger gesleept worden, om daar te worden gelost. De vaarobjecten zijn precies op schaal gebouwd en geven een perfecte nabootsing van de werkelijkheid weer.

Er is ook een drijvende bok waarmee een act wordt opgevoerd. Als op het water een binnenvaartschip in moeilijkheden komt en er brand uitbreekt in de machinekamer en dan niet meer op eigen kracht een haven kan bereiken, dan wordt de drijvende bok ingezet. Deze zal het binnenvaartschip op een ponton hijsen en naar een veilige haven brengen.

Midden op het water staat een boorplatform die probeert gas aan te boren. Als er gas gevonden wordt, dan zal er een gasvlam ontstoken worden. Het platform moet ook bevoorraad worden. Containers met materiaal worden aangevoerd en aan boord gehesen. Op de wal staan twee grote hijskranen die containers overslaan.

Ook onze leden houden van een lolletje. Een flitsende muis, een zwaan, een eend met kuikens en natuurlijk Knabbel en Babbel in Cambuur tenue varen rond in het bassin. Heeft dit hele verhaal uw belangstelling gewekt, kom dan gerust eens kijken op één van onze vaarshows of neem contact met ons op. Wij maken graag een praatje met u.

Ons bassin

Modelbouwvereniging De Skipper is in het bezit van een eigen, snel op te bouwen bassin. Door dit eigen bassin zijn wij in staat om nagenoeg overal vaarshows te kunnen geven. Binnen, buiten, kleine ruimtes en grote ruimtes zijn voor onze vereniging geen enkel probleem. 

Ons bassin wordt opgebouwd uit losse schorten die aan elkaar bevestigd worden. Hiermee wordt een geraamte gemaakt welke verstevigd wordt door middel van spanbanden. De maximale afmeting van het geraamte en dus het bassin is 18 bij 10 meter. Ook is het mogelijk om een kleiner bassin op te zetten. Nadat het geraamte is opgezet wordt er een groot, zwart plastic zeil in het geraamte gelegd en bevestigd. Vervolgens kan het bassin gevuld worden met water. Zelf zijn wij in het bezit van pompen om het bad te vullen voor als er water dichtbij is. Bij sommige shows is dit niet het geval en dan wordt het bad gevuld door een boer met een grote watertank of de brandweer. 

M.B.V. De Skipper aanvaardt geen enkele verantwoordelijk- en /of aansprakelijkheid voor schade toegebracht aan personen en /of goederen op een terrein in een hal of in het water bevinden.